Bergerac

To odwieczny konkurent winnicy z Bordeaux. Oddalona o 80 km na wschód, rywalizuje zarówno jakością jak i różnorodnością z sąsiadem zza miedzy. Można tu spotkać czerwone wina: eleganckie i « rasowe », białe: wytrawne, z nerwem, a także różowe, o aromatach kwiatowo-owocowych. Są również wspaniałe wina likierowe jak Monbazillac, które mogą stawać w szranki ze słynnymi Sauternes.


    • Ortus

      Ortus

      AOC Côte de Bergerac Rouge
      Producent: Domaine Belingard
      Kolor: Czerwony
      Szczepy: Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot
      Pojemność Butelki: 750 ml

      Eleganckie wino, krągłe, treściwe, mocne, z nutą owoców. Starzone 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Zbiory ręczne, staranna selekcja najlepszych gron z najstarszych krzewów. Zyskuje na dojrzewaniu przez wiele lat, choć gotowe do picia już po 3-4 latach.

      Barwa: piękny rubinowy kolor z odblaskiem fioletu. Bukiet: intensywny zapach, połączenie miękkich owoców, kwiatów i wanilii. Silne, ale okrągłe taniny.

      Połączenia Kulinarne: intensywne (także pieczone) mięsa, kaczka, dziczyzna, dojrzałe twarde sery.

    • Blanche de Bosredon Bergerac Rouge

      Blanche de Bosredon Bergerac Rouge

      AOC Cote de Bergerac Rouge
      Producent: Domaine Belingard
      Kolor: Czerwony
      Szczepy: Merlot, Cabernet Sauvignon
      Pojemność Butelki: 750ml

      Eleganckie wino o stopionych, aksamitnych taninach z lekkim, dębowym akcentem. Silna owocowość. Uzyskane z najstarszych krzewów w posiadłości. Po fermentacji przelewane do beczek na czas dojrzewania (13 miesięcy).

      Bukiet: intensywny, owocowo-kwiatowy, balsamiczny.

      Połączenie Kulinarne: pieczeń, dziczyzna, kaczka, sery.

    • Château Belingard Rouge

      Château Belingard Rouge

      AOC Bergerac Rouge
      Producent: Domaine Belingard
      Kolor: Czerwony
      Szczepy: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec
      Pojemność Butelki: 750 ml

      Po odszypułkowaniu wino dojrzewa w kadziach. Wyraziście owocowe, stosunkowo delikatne, średnie ciało.

      Bukiet: owocowo-kwiatowy, charakterystyczny dla użytych odmian. W zależności od dojrzałości pojawiają się nuty porzeczek, śliwek, ziemi, cedru. Rozwija się stopniowo od lżejszych frakcji.

      Połączenie Kulinarne: pieczeń, różne mięsa, ryby pieczone, sery.

    • Bergerac Rosé

      Bergerac Rosé

      AOC Bergerac Rosé
      Producent: Domaine Belingard
      Kolor: Rózowy
      Szczepy: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot , Malbec
      Pojemność Butelki: 750ml

      Maceracja skórek odbywa się przez trzy dni, dzięki czemu uzyskuje się różową barwę. Dość okrągłe na podniebieniu, przyjemne do picia, smakowite. Idealne na piknik.

      Bukiet: Otwiera się silnym aromatem czarnej porzeczki, wiśni i kwiatów, nos jest wzbogacony o egzotyczne owoce.

      Połączenie Kulinarne: świetnie pasuje do owoców morza, sałatek, ryb wędzonych, z grilla lub w sosie (węgorz, łosoś).

    • Monbazillac

      Monbazillac

      AOC Monbazillac
      Producent: Domaine Belingard
      Kolor: Biały
      Szczepy: Semillon, Sauvignon, Muscadelle
      Pojemność Butelki: 500ml & 750ml

      Wino likierowe wyprodukowane z najbardziej dojrzałych winogron, pokrytych szlachetną pleśnią, zbieranych późną jesienią. Prawdziwy rarytas. Dojrzewa w kadziach 6 miesięcy, następnie w barriques przez 12-18 miesięcy.

      Bukiet: aromaty owoców kandyzowanych, kwiatów i miodu.

      Połączenie Kulinarne: niebieskie sery, foie gras, lekkie desery, aperitif.

    • Côte de Bergerac Moelleux

      Côte de Bergerac Moelleux

      AOC Côte de Bergerac Moelleux
      Producent: Domaine Belingard
      Kolor: Biały
      Szczepy: Semillon, Muscadelle
      Pojemność Butelki: 750ml

      Lekkie, świeże wino półsłodkie, powstające z późnego zbioru przejrzałych gron. Fermentacja zatrzymywana jest techniką przechładzania.

      Bukiet: owocowo-kwiatowy, łagodny, elegancki.

      Połączenie Kulinarne: desery, owoce, kuchnia egzotyczna, curry, umiarkowanie intensywne sery.

    • Lyvress

      Lyvress

      Grand vin de Bergerac
      Producent: Domaine Belingard
      Kolor: Biały
      Szczepy: Sauvignon
      Pojemność Butelki: 500ml

      Wino powstaje z przejrzałych gron dotkniętych botrytis cinerea. Daje to w efekcie zaskakujący półwytrawny smak o słodkim aromacie. Nietypowe wino w nietypowej butelce. Fermentuje rok w używanych beczkach, następnie 18 miesięcy dojrzewa, także w beczkach.

      Bukiet: dojrzałe owoce, pigwa, owoce kandyzowane.

      Połączenie Kulinarne: ryba, małże Św. Jakuba, białe mięso, sery (typu Comté).

    • Blanche de Bosderon Bergerac Sec

      Blanche de Bosderon Bergerac Sec

      AOC Bergerac Sec
      Producent: Domaine Belingard
      Kolor: Biały
      Szczepy: Sauvignon, Semillon, Muscadelle
      Pojemność Butelki: 750ml

      Wino fermentuje i dojrzewa w nowych u używanych beczkach. Zbiory wyłącznie ze starych krzewów, ręcznie selekcjonowane. Nie jest poddane fermentacji jabłkowo-mlekowej. Dojrzewa na osadzie przez 8 – 10 miesięcy.

      Bukiet: owocowo-kwiatowy z nutką dębu.

      Smak: Wytrawny, świeży, z odpowiednią głębią i długością. Rozwija się łagodniejąc i nabierając złożoności.
      Połączenie Kulinarne: gotowana ryba, białe mięso i dania w mięsnym sosie. Miękkie sery.

    • Château Belingard Blanc

      AOC Bergerac Sec
      Producent: Domaine Belingard
      Kolor: Bialy
      Szczepy: Sauvignon, Semillon, Muscadelle
      Pojemność Butelki: 750ml

      Świeże, przyjemne wino, apetyczne, wyraziste o odpowiedniej długości.

      Bukiet: białe kwiaty i owoce egzotyczne.

      Połączenie Kulinarne: owoce morza, kozie sery. Doskonałe do ryb wędzonych (węgorz, łosoś), z grilla, a także aperitif, zwłaszcza w lecie.

Opublikowany