Gaillac

To najstarszy region winiarski we Francji, położony nieopodal miasta Albi. Wino produkowano tu już 600 lat p.n.e. Lokalne szczepy są unikalne, niespotykane nigdzie indziej poza tym regionem. Wytwarzane z nich wina czerwone, białe i różowe oddają niepowtarzalny charakter tego słonecznego i dziewiczego regionu.


    • Blanc Perlé

      AOC Gaillac Blanc
      Producent: Domaine Vayssette
      Kolor: Biały
      Szczepy: Loin de L’œil, Sauvignon
      Pojemność Butelki: 500ml

      Lekko perliste, eteryczne wino. Dzięki fermentacji malolaktowej, rzadko spotykanej w białych winach, uzyskuje efekt lekkiego perlenia. Barwa jasna. W smaku świeże, o dobrej kwasowości. Należy pić młode.

      Bukiet: Cytrusy z odrobiną innych białych owoców.

      Połączenie Kulinarne: świetne jako aperitif, także do skorupiaków. Dobrze komponuje się z crème de cassis.

    • AOC Gaillac Méthode Traditionelle Brut

      AOC Gaillac
      Producent: Domaine Vayssette
      Kolor: Biały
      Szczepy: Loin de l’Oeil, Mauzac, Sauvignon
      Pojemność Butelki: 750ml

      Wino musujące wykonane metodą tradycyjną (“méthode champenoise”). Zbiory odbywają się ręcznie. Świeże i przyjemne, z delikatnymi, eleganckimi bąbelkami.

      Bukiet: owocowy apetyczny, aromaty białych kwiatów, gruszek, jabłek.

      Połączenia kulinarne: aperitif

    • Cuvée Maxime

      AOC Gaillac
      Producent: Domaine Vayssette
      Kolor: Biały
      Szczepy: Muscadelle, Mauzac
      Pojemność Butelki: 500ml

      Cuvée Maxime to białe likierowe wino. Winogrona używane do jego produkcji mają szlachetną pleśń, zbierane są ręcznie, w kilku etapach (wyłącznie pojedyncze grona pokryte szlachetną pleśnią), aż do listopada. Dojrzewa 4-5 miesięcy w nowych beczkach. Zawiera około 130 gramów cukru resztkowego na litr wina. W smaku bogate, gęste, pełne ciało. Potencjał starzenia to około 15 lat.

      Bukiet: bardzo bogaty i złożony, aromaty suszony moreli, rodzynek, kandyzowanych owoców.

      Połączenie Kulinarne: świetne jako aperitif, idealnie pasujące do foie gras, oraz Roquefort

    • Gaillac Blanc Doux Tradition

      AOC Gaillac
      Producent: Domaine Vayssette
      Kolor: Biały
      Szczepy: Mauzac, Muscadelle
      Pojemność Butelki: 750ml

      W procesie produkcji zadbano o naturalność. Nie użyto hodowlanych drożdzy, wino bazuje na naturalnych. Umiarkowanie słodkie, okrągłe i łagodne w smaku. Świeże, z nutami jabłka i pigwy. Potencjał starzenia to co najmniej dziesięć lat.

      Bukiet: owocowo-kwiatowy, złożony. Nuty pigwy, jabłka, gruszki.

      Połączenie Kulinarne: aperitif, melon, ciasta owocowe, desery, foie gras, niebieskie sery.

    • Cuvée Clémence

      AOC Gaillac Blanc Sec
      Producent: Domaine Vayssette
      Kolor: Biały
      Szczepy: Mauzac, Sauvignon
      Pojemność Butelki: 750ml

      Ręczna selekcja winogron w celu wyeliminowania niedojrzałych i uszkodzonych. Pierwszy i ostatni sok z tłoczenia są odrzucane, wino powstaje wyłącznie ze środkowej, najlepszej frakcji („serce soku”). W smaku proste i bezpośrednie, na pierwszym planie wyczuwalna gruszka. Do picia w młodym wieku.

      Bukiet: aromaty jabłka i gruszki, prażone orzechy. Apetyczny.

      Połączenie Kulinarne: apéritif, ryby w sosie, białe mięsa, kozie sery .

    • Gaillac Rosé Tradition

      AOC Gaillac Rosé
      Producent: Domaine Vayssette
      Kolor: Rózowy
      Szczepy: Syrah (50%), Braucol (50%)
      Pojemność Butelki: 750ml

      Maceracja skórek w celu uzyskania różnowej barwy trwa 12-15 godzin. W smaku okrągłe i świeże, z nutami malin. Młode wino które najlepiej jest serwować w temperaturze 7-8°.

      Bukiet: czerwonych owoców, malin, delikatny aromat czarnych porzeczek.

      Połączenia kulinarne: sałatki, wędliny, mięso z rusztu, dania z wyraźnymi przyprawami.

    • Cuvée Léa

      AOC Gaillac Rouge
      Producent: Domaine Vayssette
      Kolor: Czerwony
      Szczepy: Braucol, Syrah
      Pojemność Butelki: 750ml

      Dojrzewa 12 miesięcy w nowych beczkach. W smaku wyraziste, ale finezyjne taniny. Bogate, złożone wino dla osób poszukujących wrażeń. Młode należy zdekantować. Może dojrzewać 10 lat i więcej.

      Bukiet: prażone orzechy, odrobina wanilii, czarna porzeczka, pieprz, ciemne owoce.

      Połączenie Kulinarne: czerwone mięso, dziczyzna, ostre sery, czekolada deserowa.

    • Gaillac Rouge Tradition

      AOC Gaillac Rouge
      Producent: Domaine Vayssette
      Kolor: Czerwony
      Szczepy: Braucol, Syrah, Merlot, Duras
      Pojemność Butelki: 750ml

      Wino powstaje z charakterystycznych odmian winorośli, niektóre z nich są rzadko spotykane poza regionem (Braucol, Duras). To nadaje mu wyjątkowy charakter. Barwa czerwona z odcieniami granatu. Silnie owocowy charakter, nieco rustykalny.

      Bukiet: Obok złożonego aromatu porzeczek, także śliwki, w tle – przyprawy.

      Połączenie Kulinarne: Doskonałe do czerwonych mięs, zwłaszcza kaczki. Pasuje do pasztetów i wędlin, serów.

Opublikowany